SOX ,IPO ושאר ירקות

תמונה של קליר עומר, רו"ח

קליר עומר, רו"ח

21.11.20

תמונה של שוחט קובי, רו"ח

שוחט קובי, רו"ח

דווקא בתקופה הזאת אנחנו עדים לגל נוסף.
לא של קורונה, אלא הנפקות. Fiverr ו- Lemonade בשנה שעברה, JFROG שהנפיקה לאחרונה, Monday ו-IronSource שהצהירו על כוונותיהן וכנראה שיש עוד כמה חברות שמתכוננות להגיע לשם בשנה – שנתיים הקרובות If all goes well…

בתקופה כזו זה דיי מפתיע.
כאילו שוק ההייטק לא נפגע. כאילו יש איזה שכבת מגן.
עסקים כרגיל ואפילו עם חלקם התקופה הזאת רק היטיבה.

מאיפה זה נובע? ומי הן אותן חברות?
תאמ'ת אי אפשר להצביע על סקטור מסויים, כמובן חברות SaaS מצליחות הן תמיד מוכוונות הנפקה, אך דווקא גם סקטורים אחרים שהמודל העסקי שלהם שונה לגמרי כמו תחום האוטומוטיב למשל או תחום המדיקל אשר בתחום שלהן נהוג להנפיק בשלבים מוקדמים של החברה (אפילו בשלבי pre Sales) לפי צבר הזמנות או לאחר אישור רשמי כזה או אחר.

בנוסף, ישנן חברות ישראליות שהולכות אחרי חברות דומות בענף שלהן בחו"ל באותו תחום פעילות, שכבר הונפקו בהצלחה גבוהה. וכך עם ההצלחה של המתחרות מגיע התאבון.

אחד הפרמטרים המרכזיים שמנחה את חברות הייטק לחצות את הכביש לנאסד"ק – זאת הסיטואציה שנפתחה בשנה האחרונה. מכפילי החברות צמחו בקצב מטורף בכל שוק ההייטק לאור השינויים הגלובליים עקב משבר הקורונה. חברות תוכנה שגייסו כספים לפי שווי מסוים מוצאות עצמן בתקופה זו עם שווי הרבה הרבה יותר גבוה. הגיוסים הגבוהים מעידים ככל הנראה שהחברה תלך ל-IPO שכן הדרך של ה-VC לקבל החזר השקעה גבוה כנראה נמצא בבורסה.

מאמצע מרץ ועד סוף נובמבר מדד הנאסד"ק 100 (שמרכז את פעילות חברות הטכנולוגיה המובילות) עלה בכמעט 65%! אי אפשר להתעלם מכמה חברות ישראליות מצליחות כגון WIX עם עלייה של כ- 160%, ו- SolarEdge עם כ- 270% ו-FIVERR עם עלייה של מעל 540%. היסטרי לגמרי!

אז מה כל זה אומר על מחלקת הכספים?
כל חברה שמתחילה לחשוב בכיוון של IPO בדר"כ בין שנה לשנתיים לפני, נדרשת לבחון, לשפר ולייעל את התשתיות והתהליכים שלה במשך אותה תקופה עד ההנפקה (Readiness) ולאחריה.
בנוסף לצד התפעולי נדרשת החברה להערך לצד הReporting- SOX וכד', כנדרש בחברה ציבורית מדווחת, וכמובן הכנת הבסיס לכל התהליכים, הדיווחים והבקרות הנדרשות.

למרות זאת, אין חוקים ואין פרקטיקה אחידה. יש חברות שיותר מקפידות על כך ויש שפחות. יש חברות שמעמיסות את הדרישות על הצוות הקיים מבלי לגייס אנשי צוות נוספים ויש כאלו שנערכות בצורה רחבה ויסודית. מן הסתם הדבר תלוי בתקציב החברה, במורכבות התהליכים בה, במודל העסקי, בסקייל, בתשתיות הקיימות וכן באג׳נדה של אנשי הכספים הבכירים לאיך צריכה להתנהל מחלקת הכספים.

כתוצאה מכך, עולה צורך וביקוש לאנשי כספים בעלי ניסיון בתהליכי IPO/חברות ציבוריות, Readiness או לחילופין בעלי ניסיון בתפקידים המשלבים פייננס, אופריישן, וכמובן חשבות ברמה גבוהה. כלומר, קיימת פה הזדמנות מעניינת לעובדי חברות ציבוריות מדווחות בנאסד"ק שהן לא הייטק קלאסי, להיכנס לעולם ההייטק הנחשק.

בנוסף עולה צורך לבוגרי מחלקות ייעוץ בתחומים כמו SOX, Process Improvement, ו- IPO Readiness בעלי אופי אסרטיבי ומניע תהליכים אשר ידעו לעבוד עם עובדים שונים ומחלקות שונות בארגון. גם המחלקה המקצועית לא נשארת בצד ובוגריה מוצאים את מקומם בחלק מאותן חברות.

בעבר הרחוק מחלקות הביקורת הפנימית היו קצת פחות נוצצות, קצת הרבה אפילו. היום הן מקבלות תפנית נוכח תעשיית הייטק ההולכת וגדלה ואיתה כמובן הטמעת מערכות חדשניות, תהליכים חוצי ארגון וכמיהה לאוטומציה בכל פינה.

שורה תחתונה,
פתאום מיומניות וכישורים שונים הופכים להיות מבוקשים
בקרב אותן חברות Pre IPO. כמו כן, חשבים שנמשכים לאופרציה, תהליכים, פרוייקטים הטמעות – ייתכן וימצאו כיוון חדש ומעניין עבורם.

אז קורונה שמורונה 🙂 הולך להיות פה מעניין!

 
 
 

מוזמנים להתייעץ איתנו בנושאי קריירה